Ramazan gelmişse eğer birkaç lezzet düşer akıllarımıza. Bunlardan biri güllaç, biri Ramazan pidesi. İftar sofralarını süsleyen, Ramazan’ın gülü olarak anılan güllaç nasıl yapılır öğrenmek isteyenler için farklı tariflere yer vereceğiz bu yazımızda. Diğer Ramazan tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Güllaç, Osmanlı Mutfağından günümüze gelen geleneksel tatlıların başında gelir. Bu geleneksel lezzet ile siz de ağzınızı tatlandırmak, misafirlerinize şık ikramlar hazırlamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Güllaç nasıl yapılır tariflerimize geçmeden önce merak edenler için güllaç nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, kalorisi nedir gibi bilgiler paylaşalım.
Güllacın Tarihi
Güllacın tarihi, 1400’lü yıllara kadar uzanır. Osmanlı’da halk, mısır nişastasından açtığı yufkaları daha sonra kullanmak için depolar, zamanla kuruduğu için de şekerli sütle ıslatıp yerlermiş. Zamanla ferahlık vermesi amacıyla şekerli süte gül suyu da eklenmeye başlamış ve adını ‘Güllü Aş’ olarak duyurmuş, zaman içinde ‘Güllaç’ adına dönüşmüştür.
Güllaç Yaprağı Nasıl Yapılır?
Güllaç yaprağı, mısır nişastası, un ve sudan oluşan karışımın kepçeyle tavaya dökülüp pişirilmesi ve daha sonra kurutulması ile hazırlanır. Fazla güneş ışığı almayan, rutubetsiz ve hava sirkülasyonu olan ortamda iki yıl ya da daha uzun süre saklanabilir.
Güllacın Kalorisi
Ramazan ayı dışında yapılması pek akla gelmediği için Ramazan’ın simgelerinden biri haline gelmiştir. Aslında son derece sağlıklı, kalorisi düşük ve tokluk hissi veren, diyet yapanlar için ideal bir tatlıdır. 100 gramında yaklaşık 150 kalori bulunur. Bunun için güllacı sadece Ramazan ayı ile sınırlamak yerine davet sofralarımızda daha çok yer vermeliyiz.
Güllaç Nasıl Yapılır? Klasik ve Farklı Güllaç Tarifleri
Geleneksel güllaç tarifi dışında güllacı sevdiğiniz meyveler ve tatlarla buluşturup lezzetli, hafif, yaz tatlıları da yapabilirsiniz. İşte farklı güllaç tariflerimiz:
Çikolatalı Güllaç
Güllacın hafif lezzeti ile çikolatayı buluşturan çikolatalı güllaç tarifimizi paylaşacağız. Farklı güllaç tarifleri arıyorsanız lokumlu gülaç tarifimiz de ilginizi çekebilir. Tüm güllaç tariflerimiz için tıklayın.
Çilekli Bademli Güllaç
Ramazan gelse de ağız tadıyla yesek dediğimiz güllacı yaz meyveleri ile de deneyebilirsiniz. Bugün çilekli bademli güllaç yapımını anlatacağız. İrmik, çikolata veya lokum gibi farklı malzemelerle farklı tatlar da yakalayabilirsiniz....
Frambuazlı Güllaç Pasta
İftar yemeği sonrası ağzını frambuazlı güllaç pasta ile tatlandırın. Güllacı seviyorsanız diğer güllaç tariflerimiz de ilginizi çekebilir.
Güllaç
Ramazan sofralarının geleneksel tatlısı güllaç nasıl yapılır? Kolay güllaç tarifimizle iftar sofralarını süsleyebilirsiniz. Sütlü ve hazmı kolay bir tatlı olduğu için iftardan sonra rahatlıkla yiyebilirsiniz. Bu sade güllaç tarifimiz dışında...
Güllaçlı İrmik Helvası
İrmik helvası ve güllacı sevenler için iki lezzeti buluşturduk. Güllaçlı irmik helvası nasıl yapılır tarifiniz paylaşacağız. Farklı güllaç tarifi arıyorsanız çikolatalı güllaç ve lokumlu gülaç tariflerimize bakabilirsiniz.
Lokumlu Güllaç
Güllacı, gülsuyu ile tatlandırmak yerine güllü lokumlarla lezzetlendirebiliriz. Siz de hafif sütlü tatlıları sevenlerdenseniz lokumlu güllaç tarifimize bayılacaksınız. Çeşitli güllaç tarifleri için ‘Güllaç nasıl yapılır?’ yazımızdaki tariflere bakabilirsiniz.
Nektarinli Güllaç
Türk mutfağının geleneksel tatlısı güllacı meyveli denediniz mi? Nektarinli güllaç tarifimize bayılacaksınız. Farklı meyve olarak şeftalili güllaç ve frambuazlı güllaç pasta tariflerimizi de deneyebilirsiniz.
Şeftalili Güllaç
Meyveler güllaca ayrı bir lezzet katar, sevdiğiniz meyvelerle soslar ya da püreler hazırlayarak güllaç ile harmanlayabilirsiniz. Meyveli güllaç tariflerinden şeftalili güllaç tarifini paylaşıyoruz. Güllaç ile yapılan başka tatlı tariflerini incelemek,...
Yoruma kapalı.