sebzeler nasıl haşlanmalı

Sebzeler Nasıl Haşlanmalı?

Etin yanına pratik olarak, hemen hazırlanabilen haşlanmış sebzeleri garnitür olarak servis edebiliriz. Diyet yapıyorsanız, kalori ve kolesterolüne dikkat ediyorsanız haşlanmış sebzelerden öğünler hazırlayabilirsiniz. Peki sebzeler nasıl haşlanmalı, doğru şekilde sebze nasıl haşlanır biliyor muyuz?

Sağlıklı beslenme, sağlık yaşam için bolca sebze tüketmek elzemdir. Ancak sebzeler, doğru yöntemlerle haşlanmazsa besin değerlerini kaybeder. Açlığımızı gideririz ama vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterince almamış oluruz. Bunun için sebzeleri haşlarken dikkat etmemiz geren bazı püf noktaları vardır.

Vitamin Değerini Kaybetmemesi için Sebzeler Nasıl Haşlanmalı?

Öncelikle sebzeleri az ve kaynar suda haşlamalıyız. Limon suyu ve çok az tuz eklersek sebzelerin rengini korumuş oluruz. Yemeğin asıl tuz miktarını haşlama işlemi bittikten sonra eklemeliyiz. Başta tuzun hepsini eklersek sebzelerin sertleşip geç pişmesine, dolayısıyla sebzelerin vitaminini kaybetmesine neden olur.

Taneli sebzeleri haşlarken üzerini örtecek kadar su eklememiz yeterlidir. Sebzeler haşlanırken suyunu çeker ve az gelirse, sıcak su ilave edilebilir.

Ispanak, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri, besin değerlerinin ölmemesi için hiç su koymadan haşlamalıyız. Sebzeler haşlanırken içindeki suyu dışına salacağı için haşlanmasına yetecektir.

Sebzeyi haşlarken, suda eriyen vitaminler ve bazı mineraller sebzeden suya geçeceği için haşladığımız suyun fazlasını atmayıp çorba yapımında değerlendirebiliriz.



Sebzeleri yumuşayana kadar haşlamak yeterlidir. Uzun süre haşlamak sebzelerin ezilmesine, posa ve besin değerinin kaybına neden olur. Eğer karışık bir sebze haşlaması yapacaksak, havuç gibi geç pişen sebzeyi en önce, kabak, brokoli gibi kolay pişeni daha sonra, yeşil yapraklı sebzeleri ise en son eklememiz gerekir.

Haşlama işlemini çabuklaştırsın diye karbonat eklememeliyiz. Bu, sebzelerin vitamin ve besin değerini kaybetmesine yol açar.

Son olarak, lahana, karnabahar, kereviz gibi kokulu sebzelerin koku ve gazının çıkması için tencerenin kapağını 1-2 dk açık bırakmak yeterlidir. Uzun süre kapağını açık bırakırsak vitamini kaybeder.

Sebze nasıl haşlanır öğrenmişken sebzeli garnitür ya da meze hazırlamak isteyenler balık yanına çok yakışan susamlı naneli bezelye püresi, hafif salata niyetine yiyebileceğiniz deniz börülcesi veya şevket-i bostan tariflerimize bakabilir.

, , ,

Yoruma kapalı.

You cannot copy content of this page