Türk mutfağında sakatat yemekleri önemli yer tutar. Bu sakatat yemeklerinin baş tacı ise işkembe çorbasıdır. İşkembenin tarihi Osmanlı İmparatorluğu’na dayanmaktadır. Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Yunanistan gibi Balkan ülkelerinin mutfağında da yer alır. Besin değeri yüksek olan işkembe çorbası bazılarımızın gece gündüz bayılarak içtiği keskin bir lezzettir. Seveni olduğu kadar sevmeyen, içemeyen de vardır.
Evde işkembe çorbası yapımı oldukça zahmetli olduğu için genellikle müdavimlerinin yolu lezzetine, temizliğine güvendiği işkembecilere düşer. İstanbul’daki en iyi mekan önerilerine buradan ulaşabilirsiniz. Evde yapmayı göze alanlar, bir deneyeyim diyenler için kolayca yapılabilecek, terbiyeli işkembe çorbası tarifi paylaşacağız. Terbiyesini yoğurtsuz olarak yapacağız. İsteyen yoğurtlu da yapabilir.
İşkembe çorbasının yapımında genellikle sığır işkembesi kullanılır. İşkembe bol suda akıtarak bir fırça yardımıyla temizlenir. Temizlemek oldukça uğraşlı olacağı için isterseniz hazır marketlerden dondurulmuş olarak ya da sakatatçılardan temizlenmiş olarak alabilirsiniz. Hatta alırken çorba için doğratabilirsiniz. İyice temizlenmiş gözükse bile işkembeyi hem kokusunun çıkması hem de iyice arınması için bir süre sirkeli suda haşlayıp bu suyu dökmekte fayda var.
İşkembe Çorbası Kalori ve Faydaları
1 kase işkembe çorbası yaklaşık olarak 139 kaloridir. Kolesterol oranı yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Aşırı tüketilmediği sürece şifa kaynağıdır. Yüksek miktarda potasyum, A vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, fosfor, selenyum, protein ve çinko içerir. Vücut direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirerek, gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Bu nedenle özellikle kış aylarında tüketilebilir.
Vücutta bütün dokuların kullandığı kollajen için iyi bir kaynaktır, hücre yenilenmesine yardımcıdır.
Prebiyotik bir gıdadır. Bağırsak, mide, kemik ve diş sağlığına iyi gelir. Çok fazla baharat eklenerek tüketilmediği sürece sindirim sistemini hızlandırıp, idrar sökücü özellik gösterir. İçindeki sarımsak hem virüslere karşı koruyucu hem tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Sirkeli olmasını da enfeksiyona karşı etkilidir.
Sakatat yemeklerini seviyorsanız ciğer yahnisi, dil söğüş, kuzu böbrek, ciğer ve yürek yahnisi, arnavut ciğeri tariflerimize bakabilirsiniz.
Kelle çorbası ve terbiyeli paça çorbası tariflerimiz de ilginizi çekebilir.
Şimdi işkembe çorbasında kullanılan malzemeler ve işkembe çorbasının yapılışına geçelim.
Puan Ver!
1 Kişilik Puanlanmış
Ortalama Puan
Yoruma kapalı.